2012-11-14

Här är framtiden, (s)...


I dagens nyhetsflöde kan man läsa att socialdemokraterna vill bli "framtidspartiet". »

Det vore kanske på tiden, med tanke på att sossarna inte har haft en ny idé på sisådär hundra år.

Frågan är dock om de kommer att lyckas förnya sig den här gången. Alla tidigare försök har ju gått i väggen, när traditionalisterna och facket har sagt blankt nej.

Om jag får ge sossarna ett tips, då är det att snegla på piratfrågorna. Till exempel en reformerad upphovsrätt, vilket är något som deras kollegor i Europaparlamentet är på väg att omfamna.

Eller varför inte byta fot i övervakningsfrågorna, nu när partisekreterare Jämtin antyder att partiet kan komma att börja intressera sig för rättighetsfrågor? Det vore fantastiskt, i sig. Och det skulle ge (s) en välbehövlig konfliktyta mot Alliansen.

Men, man skall nog inte hoppas på för mycket. Förnyelse är inte en socialdemokratisk paradgren.

6 kommentarer:

  1. Betr övervakning, ta lärdom.
    “There should be an investigation not of the personal behavior of General Petraeus and General Allen, but of what surveillance powers the F.B.I. used to look into their private lives,” Anthony D. Romero, executive director of the American Civil Liberties Union, said in an interview. “This is a textbook example of the blurring of lines between the private and the public.”
    New York Times

    SvaraRadera
  2. Så i stället för den gamla modellen med "högersossar", "vänstersossar", och "betongbyråkratsossar" så skall även den nya klassen "liberala sossar" tillkomma?

    Frågan är inte om S tål fler splittringar utan hur pass snabbt det blir uppenbart att S snart är lika Schizofrent som Centern?

    SvaraRadera
  3. Ingen helt verklighetsfrämmande tanke. Teoretiskt skulle det kunna passa väl ihop. Dock ser jag den rent praktiska möjligheten att en organisation som SAP skulle ändra sig så pass radikalt är försvinnande liten

    SvaraRadera
  4. Bod(s)trömsamhället fullbordat 2012. Lex The Pirate Bay, IPRED, Datalagrinsdirektivet och Polismetodutredningen. Detta sker med hjälp av Vänsterpartiet (Lex The Pirate Bay) och Alliansregeringen. I morgon justeras FRA-lagen med hjälp av Alliansregeringen. Nog har socialdemokraterna gett avtryck som minoritetsregering och i opposition. Exemplet ovan har tidsspannet mitten av 00-talet till i dag.

    SvaraRadera
  5. Jag brukar likna SAP & CO med KF idag. Bägge två har fastnat ”med ena foten” i ett märkvärdigt moment 22:
    Bägge bygger sitt stöd på människor och intressegrupper som per se egentligen inte gillar förändring. Ska en sådan ske måste den ske på dess egna villkor. Detta var möjligt under storhetstiden under femtiotalet och framåt till att globaliseringen satte igång på allvar. Men detta är inte möjligt längre. Bara denna insikt är det svårt för många socialdemokrater att svälja. Detsamma gäller KF, där lejonparterna av kunderna och konsumentföreningarna vill att allt ska vara…som vanligt.
    Det är egentligen inte särkilt överraskande; SAP har å sin sida i princip fått diktera ensamma hur sakers tillstånd skall vara i mer än hundra år, och KF lika så, bägge två älskade sin roll som självklara komponenter i det betongfundament som höll uppe ett komplicerat och delikat balanserat ekosystem där bruksorter, folkparker, miljonprogram och Hylands hörna hängde ihop som i ett urverk. Det gick bra länge. Jag tror att dessa två vande sig. It is good to be king.
    -Sedan kommer åttiotalet, och då börjar helvetet. Då man egentligen borde ha förstått för länge sedan att tiderna har förändrats, och att det inte finns någon egentlig anledning att försöka hålla vid liv de gamla institutionerna, då sprickorna gått alldeles för djupt i den folkhemska betongen. Lika lite som KF kan köpa sig sin överlevnad genom att sälja av verksamhet så kan inte heller SAP finnas kvar utan att förändra sin omvärldsanalys. Bägge tvås världsuppfattning är resultat av folkhemmet; och folkhemmet finns egentligen inte längre kvar.

    Men sedan finns det mycket annat också; det är nog svårt för alla västerlänningar att inse att hela Europa är på dekis och att våra glory days är över. Dock är det nog svårast för SAP, som lagt alla sina ägg i LO korgen, och med det måste skydda varenda centimeter av det gamla Sverige mot en omvärld som ingen egentligen riktigt förstår.

    KF kanske klarar sig genom att vädra ut allt gammalt och stänga en och annan stormarknad och så vidare. Kanske finns de kvar i den nya tiden som kommer nu. SAP måste även de vädra ut allt gammalt, men också ta sig en funderare över vad som är rimligt att bevara, och vad som måste kastas bort, hur smärtsamt det än är.

    Ett litet lästips om detta är ekonomihistoriken Jan Jörnmarks böcker om denna process, som även går att beskåda på dennes eminenta hemsida www.jornmark.se.

    SvaraRadera


  6. I ljuset av att högern genomdriver en total korporativisering istället för fri marknad baserad på tillgång, efterfrågan och skattefrihet så är det svårt att se hur någon kan använda frihetliga argument gentemot en socialistiskt baserad offentlig sektor.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.