2012-04-25

ACTA - snabb uppdatering

Nu har Europaparlamentets utskott börjat jobba på allvar med ACTA-avtalet.

I industriutskottet, ITRE, kämpar Amelia Andersdotter (pp) på för att få till ett nej. Främst EPP konstrar och då inte minst svensken Gunnar Hökmark (m). Läs mer här.

I det rättsliga utskottet, JURI, blir det debatt i eftermiddag och omröstning redan i morgon. Där är det den franska EPP-ledamoten Marielle Gallo som leder ja-sidan. Läs mer hos EDRi. I detta utskott sitter Christian Engström (pp), som just nu laddar för debatten.

Kl 14:30 i dag kommer liberalerna att ha en presskonferens, där vi kanske får veta vilken sida de landar på. Vi vet att kommissionen har legat på och försökt få över denna partigrupp på sin sida, för ett ja.

Det droppar fortfarande in en del protestmail mot ACTA, men inte alls i samma omfattning som tidigare. Det är tråkigt, eftersom det ger ja-sidan mer manöverutrymme.

Nu är det hög tid att blåsa nytt liv i ACTA-motståndet. Adresser till Europaparlamentets ledamöter hittar du här.

P.S. Något formellt besked om att EU-kommissionen har sänt ACTA till EU-domstolen har fortfarande inte setts till. D.S.

Uppdatering: Även EPP kommer att hålla presskonferens om ACTA, kl 14.

Uppdatering 2: JURI och utskottet för internationell handel, INTA, skjuter upp ACTA-frågan en månad. Detta innebär att voteringen i plenum i Europaparlamentet blir i juli.

1 kommentar:

  1. Gunnar Hökmark. På storföretagens och lobbyisternas sida mot marknadsekonomi, innovatörer, entreprenörer och de som vill utveckla samhället med nya idéer.

    Gunnar Hökmark, för en riggad ekonomi där storföretagen kan rigga regelverken för att gynna sig själva och slå ihjäl mindre konkurrenter.

    Gunnar Hökmark - mot rättsstat och fri konkurrens.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.