2012-04-12

ACTA-avtalet på väg att falla?


dagens Acta-seminarie, som ordnades av Europaparlamentets socialdemokratiska grupp – meddelade parlamentets huvudrapportör David Martin att hans rekommendation kommer att bli att man röstar nej till Acta-avtalet.

nej-sidan finns nu alltså den gröna gruppen, EFD (UKIP m.fl.), vänstern och socialdemokraterna. Bland de osäkra finns liberalerna som formellt sett är vacklande, men som rimligen bör hamna på nej-sidan. ECR (brittiska Tories m.fl.) vacklar också och kommer förmodligen att bli splittrade, fast med tyngdpunkt mot ett ja. Kvar på ja-sidan står då borgerliga / konservativa EPP, även om det finns tecken på splittring där också.

Förutsättningarna för ett nej när Europaparlamentet röstar i juni eller juli är alltså rätt goda. Men detta innebär inte att motståndet får klinga av. It ain't over til' the fat lady sings.

Dagens (s)-nej kan möjligen vara en sista avledande manöver, med syfte att dämpa motståndet mot Acta. Det är inte troligt att det är så – men i EU-politik kan man inte utesluta något.

Se även FFII: ACTA rapporteur will recommend EU Parliament to reject ACTA

Uppdatering: Men vissa ger sig inte. I Europaparlamentets rättsliga utskott, JURI, är den i upphovsrättsliga sammanhang så ökända, franska EPP-ledamoten Marielle Gallo ansvarig rapportör. Och hon föreslår att utskottet skall säga ja till ACTA. Frågan kommer att komma upp på JURI-mötet onsdag den 25 april. Just nu är alltså ett utmärkt tillfälle att försöka påverka JURI:s ledamöter att säga nej.

Uppdatering 2:
ACTA-bloggen: Kompakt motstånd mot ACTA i EU-Parlamentet
EDRi: ACTA Revival - MEP Gallo Proposes Meaningless Compromise
EDRi: Is The G8 Already Working On A New ACTA?
Dr. Monica Horten: America ups the ante on ACTA – via the G8
EU Observer: NGOs give EU commission a beating over anti-counterfeit pact

5 kommentarer:

 1. Om Acta fallerar så är det bra men nästa hot från Usa är redan här så kallade CISCA som är långt mer kränkande på folks inte... än vad du kan ana.

  SvaraRadera
 2. Måste hålla med Anonym här.

  I ett tjänstemannavälde är det så slipstenen dras. Inte omöjligt att ACTA fallerar helt, men vi kan ge oss den på att samma lagstiftning och avtal kommer att pressas in i annat format.

  Då frågar man sig vad annat ligger på lut.

  SvaraRadera
 3. Man bör inte glömma bort att ACTA kommer bli en del av de avtal som utgör WTO. Om ACTA passerar så kommer ett framtida försök att lämna ACTA dessutom innebära att lämna WTO. Nu finns det skrämmande regler för vad det kostar att lämna WTO, dvs alla företag som handlar med landet som vill lämna, skall kompenseras för uteblivna intäkter.

  SvaraRadera
 4. Det där G8 "icke-papperet" om livet efter ACTA innehåller en intressant passage där man konstaterar att betalningsförmedlare som MasterCard och VISA blockerar betalningar till distributörer av varuförfalskningar.

  Det måste betyda, om man betänker WikiLeaks-fallet, att de numera har gett upp sin rätt att kunna hävda ansvarsfrihet. Eftersom man ingriper mot en sorts brottslingar så borde man ingripa mot alla...

  SvaraRadera
 5. Hax parti har startats du kanske ska gå in och bli partiledare och styra upp det hela?

  http://www.libertarianskapartiet.se/Partiprogram.html

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.