2009-07-26

Krisen som kommer...

Erik påminde mig om att även läsa DN denna lata sommarsöndag.

Där har Johan Norberg en debattartikel om finanskrisen som riskerar att komma – och som kan vara mycket värre än den vi ser just nu.

Hans tes sammanfattas av DN:s ingress... "Den politik som bedrivs av regeringar i Sverige och i övriga västvärlden samt av centralbankerna riskerar leda till att vi fördröjer den ekonomiska återhämtningen och lägger grunden för framtida kriser. Låga räntor och räddningsaktioner för banker och storföretag uppmuntrar till samma huvudlösa risktagande som ledde till den värsta finanskrisen sedan 1930-talet."

Läser man artikeln ter det hela sig skrämmande logiskt. Och deprimerande. Mer politisk klåfingrighet och mer politisk centralstyrning lär bara göra problemen större, knappast mindre.

Det är intressant att så få politiska makthavare förstår sig på ekonomins "ekologi". Ibland måste det röjas väg för det nya, knoppande, livskraftiga och spirande. Detta ordnar marknaden själv genom att företag som har förlegade affärsmodeller, som är oförmögna till förändring, som dignar under intern byråkrati och som inte längre är hungriga slås ut. Lägger sig politikerna i denna process, då kanske de kan rädda några jobb på kort sikt. Men de gör samtidigt livet mycket svårare för alla de nya företag som skall skapa morgondagens välstånd, tillväxt, utveckling och jobb.

Skälet är möjligen att politikerna är särintressenas och röstmaximeringens fångar. Ingen kan, får eller vågar längre säga som det är. I vart fall inte innan det är för sent.

Till Norbergs artikel»

En Youtube-film som kan vara relevant i sammanhanget»

10 kommentarer:

  1. Kombinera finanskrisen med detta
    och framtiden ser inte alls speciellt ljus ut :-(

    SvaraRadera
  2. Det du skriver nu stämmer tämligen väl överens med det som Christian Sandström sysslar med på Chalmers som handlar om disruptiv teknologi. Hans hemsida med texter och slides från föredrag är högintresanta och har stora kopplingar till både det du skriver här och till piratpartiets frågor. Sandström har djupdykt i företag och koncerner som drabbats av teknikskiften och sett en röd tråd i deras agerande. Allt från radioapparater, schweiziska klocktillverkare, Hasselblad och kameraindustrin, Facit och räknemaskiner osv.. I någon av hans artiklar ser han samma mönster hos underhållningsindustrin.

    Gå igenom hans material, eller se till att någon annan tung piratpartist gör det. Han förklarar nog ganska precis vad det är som händer och varför "dinosaurierna" agerar som de gör. Det är precis samma handlingsmönster som upprepas gång på gång på gång. Precis samma grodor som upprepas trots att de sett hoten mycket tidigt i vissa fall och tom. spenderat oerhörda summor på R&D, men ändå trillar dit och håller sig vid det gamla. Den här Sandström kommer vi säkerligen att höra mer av, mycket mer tror jag. Detta kan tyckas vara lite OT till din postning, men jag gjorde genast kopplingen till hur lobbyingen fungerar och hur den styrs av de etablerade som inte klarar omställningen.

    -Kluris

    SvaraRadera
  3. Problemet är att ingen vill punktera en kreditbubbla. Bankers älskar bubblor, anställda älskar bubblor, villaägare älskar bubblor, aktiesparare älskar bubblor, politiker älskar bubblor, företag älskar oftast bubblor.

    Centralbankerna borde ha haft till uppgift att punktera bubblor när de börjar blåsas upp, men det har inte haft instruktioner att göra detta.

    Sen är ett annat problem (mest i USA) att bankers blir så starka politiska aktörer att de kan muta politikerna till att plocka bort rationella regleringar vars syfte är att hindra just bankers från att ta vårdslösa och extrema risker.

    SvaraRadera
  4. Finns mycket om detta ..
    Börsen är ju en lekstuga...varför börsnotera ett företag när de skulle klara sig bättre utan.
    Jo för det finns inga ägare längre bara massa olika VD nissar.
    Kolla de som står utanför börsen, det är fortfarande solida bra företag även i kristider.

    SvaraRadera
  5. Det är inte alls deprimerande Henrik, det är bara bra! Man måste nå botten för att kunna resa sig upp, och det är inte de gamla politikerna som kommer att fixa det - utan framtiden politiker! :-)
    Och eftersom du väl kommer att ingå i det framtida ledarskiktet så kan du kanske redan nu skriva upp på en postit-lapp och hänga upp på kylskåpet att INTE GLÖMMA att avskaffa genushysterin - det är ju trots allt genusvetarna som håller på att ruinera det här landet, både ekonomiskt och mentalt, dumheten frodag i Genusland. Så fixa det åt mig sen när krisen nått botten, tack!

    SvaraRadera
  6. Oj, Bosse J. Bra artikel. Måntro varför våra sk. journalister inte gräver på det viset..

    Dollarn krisar för att det USA har överspenderat. D har inte längre kontroll över ekonomin, många anklagar Federal reserve, bankirer osv.. Men inte ens Fed. har kontroll över dollarn längre. Bara Kina ensamt äger över 2/3 av alla dollartillgångar idag, Japan på andra plats och Ryssland på god väg att gå om Japan.

    Enda anledningen till dollarns värde idag beror på att energi och råvaror handlas i den, och att många länder placerar sin valutareserv i den. De med största intresset att hålla uppe dollarn idag är Kina och Ryssland som säljer energi. Fortsätter energipriserna att stiga, vilket allt pekar på, så kommer Ryssland att komma ikapp kineserna i dollartillgångar. Vad händer om någon retar SCO länderna så mycket att de omplacerar? Bam!

    Kineserna har ensamt makten att sänka dollarns värde, och samtidigt höja den de placerar till. Ponera att det skulle vara euron.. Med en euro långt högre än idag, så kan jag garantera att alla EU varor blir osäljbara.. För att inte tala om hur fattiga amerikaner skulle bli med en kolapsad dollar. Visst jag tar i nu, men draget till sin spets ser det ut så här. Kina och Ryssland har idag världen i sitt grepp, lite som de ryska bomnedslagen sjöng i melodifestivalen 2007: "don't call me funny funny, i'll blow your money money".

    Folk har ett för blåögt förhållande till vad USA sysslat med sedan sovjets fall. NATO var en motvikt till Warsawapakten. Det logiska 1991 hade varit att lägga ned NATO, men istället lovade USA att inte utvidga NATO österut. Hmm.. Sedan 1991 har det byggts baser i Afganistan, Irak, Pakistan, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Kosovo, Bosnien, Albanien, Makedonien, Checkien, Estland, Lettland, Litauen och Polen osv.. USA har rustat något extremt sedan nedrustningsavtalen föll tillsammans med sovjet, när Rysslands ekonomi havererade. Det är uppenbart att NATOs agenda går ut på att omringa Ryssland aggressivt med WMDs. Finns det någon som tror att ryssarna tycker det är kul, eller att de skulle förhålla sig fullkomligt passiva?

    Man kan tycka vad man vill om Ryssland, men om man så sitter kvar mentalt i propagandan från kalla kriget så borde man inse att detta agerande är livsfarligt. Det är lika uppenbart att USA strävar efter det som kallas "nuclear primacy", vilket innebär att kärnvapenkrig blir ett tänkbart alternativ. Det om något är skrämmande! USA har länge talat om en unipolär värld, emedan SCO-länderna talar om en multipolär sådan. Jag stöder den senare idén och jämför sveriges agerande av idag med sveriges tämligen bruna agerande före WWII.

    -Kluris

    SvaraRadera
  7. @Kluris: Du döljer inte vidare väl ur vilket politiskt temperament du skärskådar USA och dess förhållande till sina politisk/ekonomiska motpoler.

    Tror du på allvar att dessa "alternativ" till USA:s "världsherravälde", hehehehe, hugger av handen som föder dom, genom att ge sig på destablisera hela världsekonomin och sin största handelspartner (för att på nåt sätt försöka sänka USA), inklusive "det flyt" de själva befinner sig i just nu?

    Jag tycker vi kan få ta del av en lika naiv och skärskådande beskrivning av de alternativa tronpretendenternas avsikter om de så att säga tar över efter USA och dess fruktansvärda strävanden mot en unipolär värld.


    /LD

    SvaraRadera
  8. Denna tes understryker behovet av en gemensam valuta, eftersom devalveringar också kan hjälpà till att hålla gamla strukturer under armarna.

    Men det jag saknar är förslag om hur staten ska sköta krisande banker. Vi har ju sett vad som händer när förtroendet försvinner. Då stannar hela maskineriet.

    SvaraRadera
  9. Jag tror inte att det kommer någon ytterligare "kris".

    Snart har dom som ska tjäna pengar på "nedgången" mjölkat densamma färdigt och sen vänder det och köpfesten går igång igen.

    Det går inte att tjäna pengar på depression hur länge som helst.

    SvaraRadera
  10. Uppföljning på Bosses länk..

    http://svt.se/2.22584/1.1635729/bildt_ser_lang_insats_i_afghanistan

    Demokratin är körd, kaputt, borta, men det har den varit länge. Hoppas Bildt och co kan sätta den djupt i våra tydligen oömma tvåor.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.