2016-07-27

Den amerikanska politikens händelsehorisont



Amerikansk politik är fascinerande.


När media hävdar att Donald Trump, alla han känner och alla som jobbar för honom är insyltade i stora affärer med Ryssland... Då säger Trump i tv att han inte har några förbindelser med Ryssland.

Vad skall man tro om det? Media kan väl knappast blåljuga? Är karlfan så övermänskligt fräck och arrogant? Hur kan man veta? I mina ögon är Trump den perfekte Bond-skurken från kalla kriget. Och det verkar vara en del bro-love mellan honom och Putin.

Jag gillar inte Trump. Det går inte att förutse vad han kan komma att ta sig för. Han känns farlig.


Det demokratiska partiet håller konvent och är ytterst nära en moralisk härdsmälta. Hillary framstår som den onda drottningen som tar makten från den åldrige, grånande, snälle och rättmätige kungen – som i sin tur försöker vara storsint. Det råder konstig stämning.

Mitt i denna soppa exploderar så läckan med DNC-mailen. Demokraternas centrala, nationella byråkrati skall naturligtvis förhålla sig neutral mellan kandidaterna och låta folket och medlemmarna bestämma. Men verkligen har visat sig vara en annan. Partikansliet gjorde helt enkelt så mycket det förmådde för att rigga primärvalen till Hillarys fördel.


DNC-mailen läcktes för övrigt via Wikileaks. An act of revenge. I allmänhetens tjänst.

Snabbt uppstod en diskussion om att det kan ha varit ryssarna som hackat fram mailen, blandat ut informationen med lite maskirovka och lämnat allt vidare till Julian Assange. Det är möjligt att det kan vara så. Men de verifierbara händelserna är ändå så många att alla på DNC borde avgå genast.

Så nu är Assange i de amerikanska, mer hökaktiga debattörernas sikte. De vill skjuta budbäraren. De påstår att han går Rysslands ärenden.

(Även om så skulle vara fallet – så har Wikileaks under årens gång gjort mänskligheten en stor tjänst genom att förse oss med drivor av information om sådant som makthavarna inte vill att folket skall få veta. Det är och förblir en viktig demokratisk gärning i sig.)


Vad som är sant och verkligt i amerikansk politik är inte helt uppenbart.

1 kommentar:

  1. http://www.huffingtonpost.com/zeynep-tufekci/wikileaks-erdogan-emails_b_11158792.html

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.