2015-10-22

Leder flyktingkrisen till en bolånekris?


Det känns som om det finns praktiska aspekter av flyktingkrisen som folk (och speciellt politikerna) inte vill tänka på. En sådan är dess effekter på bolånebubblan.

Nu är jag inte ekonom, så bidra gärna med fakta och synpunkter. Men jag får intryck av att flyktingkrisen kommer att få ett par konsekvenser: Först blir bostadsbubblan än mer uppblåst – och sedan spräcks den.

Till att börja med skapas ett ökat tryck på bostadsmarknaden. När efterfrågan stiger utan att utbudet ökar – då stiger rimligen priserna. Vilket blåser upp bostadsbubblan.

Men på lite sikt kan samma flyktingkris komma att sticka hål på den: Det akuta mottagandet och i många fall långvarigt utanförskap är kostsamt. Detta frestar på statens (och kommunernas) finanser. Verkligheten har redan sprungit förbi den statsbudget som inte ens har klubbats ännu. Och om jag förstår det hela rätt så är finansminister Anderssons plan att Sverige skall låna pengar för att hantera situationen.

Kort sagt, flyktingkrisen försvagar statsfinanserna. Vilket rimligen kommer att driva upp den ränta som Sverige får betala för sina lån. Det är en enkel fråga om kreditvärdighet.

I det läget måste det vara svårt för Riksbanken att hålla fast vid sin lågräntepolitik. Man måste ju trots allt ha viss kontakt med verkligheten.

Om räntorna går upp – då kommer de hushåll som har stora lån att få ökade utgifter. Kanske klarar hushållen detta, kanske inte. Men det räcker med att ett mindre antal låntagare går in i väggen för att oron skall börja sprida sig på allvar. Och då är risken överhängande att bostadsbubblan spricker.

Jag hoppas att jag har fel. Trycket på bostadsmarknaden är så extremt att effekten av att ett begränsat antal hushåll inte klarar av att betala sina lån kanske kan absorberas. I så fall blir konsekvenserna bara personliga, inte nationella. Men det är svårt att veta.

4 kommentarer:

  1. Snarare den förtroendekris som kommer att uppstå när politikerna börjar dela ut lägenheter och ignorera både marknadskrafter och långa köer. Folk kommer då att sluta tro på stat och kommun och tilliten till kösystem och liknande kommer att erodera. Sprider sig detta, vilket det kommer att göra om politikerna slår in på den vägen, kommer sedan asylsökande gå före i vårdköer, prioriteras i utbildningsåtgärder, kanske rent av slippa skatt, och så vidare och så vidare. Då riskerar någonting annat att spricka; nämligen det generella kontraktet mellan medborgare och den svenska staten; vilket kommer att leda till ett ytterst obehagligt läge...utan förtroende, ingen stat.

    I det läget är jag orolig över hur två grupper kommer att reagera;
    -De utomparlamentariska stollarna som nu eldar asylboenden som kommer att bli fler, mer beslutsamma och se ovanstående som en krigsförklaring.

    -Det rödgrönrosa migrationsmaskineriet inser att de måste forcera suna beslut (låt er inte luras, både grön och rosa ideologi kan bli kusligt brutal och repressiv om det inte blir som de tänkt...).

    Tänk er vad som händer när polis ska beslagta sommarstugor och konfiskera annan privat egendom för att röja plats...

    SvaraRadera
  2. Det är värre än så. Just nu har Sverige den högsta möjliga kreditraitingen(AAA). Det innebär att vi betalar extremt låga räntor när vi lånar upp pengar på den internationella marknaden. Detta använder vi t.ex till att ge svensk industri extremt attraktiva exportkrediter som i många fall kan bidra till Svenska exportaffärer.
    Sjunker Sveriges kreditraiting kan vi inte lägre bistå Svensk industri med lika gynnsamma exportkrediter vilket mycket väl kan bidra till att knäcka svensk export som vi lever på.

    SvaraRadera
  3. Att staten kollapsar är precis det som jag hoppas på! Skattemoralen minskar, folk tror inte på staten, polisen tappar sin befogenhet. Anarki!

    Det här kan kanske bli ett bra samhälle, trots allt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessvärre finns det andra grupper som gärna tar över våldsmonopolet i ett auktoritetsvacuum..

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.