2013-03-28

Se eurons sammanbrott - live, i slow motion

Bankerna på Cypern har åter öppnat. Det är mycket folk i rörelse, men än så länge har det inte blivit någon regelrätt bank run. Eurons sammanbrott är tydligen en mer utdragen och smärtsam process.

I de cypriotiska bankerna råder hårda uttagsbegränsningar, vid landets gränser kontrolleras så att ingen för ut stora belopp, maxgränser för kreditkortsköp och banköverföringar råder. Och de som har (hade) minst 100.000 euro på sitt konto har fått se staten konfiskera 40 procent av deras tillgångar.

Kom inte och påstå att en euro på banken i Nicosia är lika mycket "värd" som en euro på banken i Hamburg eller Haag!

Det vi ser är hur den gemensamma europeiska valutan långsamt bryts sönder och samman. Man skulle kunna hävda att detta är något som har pågått länge, i fler länder. Men det har aldrig skett så här uppenbart tidigare.

Det är verkligen som att se en trafikolycka i slow motion.

10 kommentarer:

  1. Som boende på Cypern hade jag blivit glad att se £ istället för € när jag loggade in på internetbanken i morse. Men så blev det inte den här gången, och politikerna har missat en bra chans för exit. Som sagt. Slow motion.

    SvaraRadera
  2. "Cyperns kapitalbegränsningar, som inkluderar att man högst får föra ut 3000 EUR ur landet, är olagliga och bryter mot EU-stadgans grundregler om fri rörlighet av varor, tjänster, människor och kapital." -cornu

    http://flutetankar.blogspot.se/2013/03/eu-ratten-intet-vard.html

    SvaraRadera
  3. Ja, är det inte spännande att sammanbrottet nått så långt som det har, nu, med mer än ett år kvar till euvalet 2014.

    SvaraRadera
  4. Enligt SVD så är slovenien nästa land att behöva krishjälp.

    Som sagt, trafikolycka i slow-motion.

    Jag funderar på hur långt man är beredd att låta det gå innan man ger upp.

    Jag tror att det hade varit bättre med en planerad avveckling istället för att man kör ända in i kaklet.

    Tyvärr så verkar det som "rakt in i kaklet" är det alternativ som EU siktar på just nu.

    SvaraRadera
  5. Vad tycker du om det här då?

    http://www.silverdoctors.com/worlds-first-bitcoin-atm-launched-in-cyprus

    SvaraRadera
  6. Någon som tror att euron kommer att upphöra att existera eller rasa i värde (mer än bara tillfälligt) om Cypern mot förmodan skulle återgå till cypriotiska pund? Inom eurozonen finns det andra ekonomier som är starka, och de enorma europeiska guldreservernas betydelse i en riktig kris ska man inte undervärdera. Innan euron infördes så föregicks det av en lång och genomtänkt planeringsprocess. En hel del har misskötts sedan dess, men när något i grunden är välkonstruerat så tål det smällar och slag på ett bättre sätt än något som bara är ett hafsverk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "men när något i grunden är välkonstruerat så tål det smällar och slag"

      Antar att du är ironisk?!?

      Radera
    2. Nej då. Jag är inte ironisk. Och problemen i medelhavsländerna har hållit på i flera år redan. Vad beror det på att inte ens Grekland har övergett euron än tror du?

      Radera
  7. @Larsa

    "....föregicks av en lång och genomtänkt planeringsprocess."

    Tack för ett gott skratt.

    Nu till något allvarligare. En stor del av de europeiska guldreserverna finns i Italien. Detta faktum samt att den italienska statsskulden till större delen är inhemsk gör att Italien tillsammans med Tyskland är de två länder som har bäst möjlighet att lämna euron. Italien har fortfarande inte fått någon ny regering... Nyval kan stunda om ett par månader.... Berlusconi leder i de senaste opinionsundersökningarna och Grillo håller också ssina ställningar...... Både Berlusconi och Grillo har vågat att tala om möjligheterna att Italien lämnar euron....

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.