2012-10-05

Multikulturellt eller multietniskt?


Man kan undra vad det var för ljushuvud som formulerade det där med det multikulturella samhället. Sahlin? Sverigedemokraterna? Någon djuping på någon godtycklig kultursida?

Till att börja med är Sverige inte multikulturellt. Sverige är – i en vidare mening – ett av de mest kulturellt homogena samhällen man kan finna i vår del av världen. Rent skrämmande homogent, if you ask me.

Sedan ställer ordet multikulturellt till det. Det får folk att tro att man kommer att lägga ner midsommar, förbjuda falukorv och riva Nationalmuseum. Ordet är som gjort för att miss- och vantolkas.

Däremot är Sverige multietniskt. Det vill säga att människorna i vårt land har olika etnisk bakgrund. Folk är olika. Vilket faktiskt inte är så mycket att hetsa upp sig över.

Det innebär förvisso att människor också har olika kulturella traditioner. Fine with me. Så länge man inte försöker tvinga sig på någon annan, inte kränker någon annans rättigheter och så läge man håller sig på rätt sida brottsbalken – så intressant. Vad folk gör hemma eller i förenings- och samfundslokaler är deras sak. Oavsett om det handlar om Livets Ord, Södermalmsmoskén, företagets vinklubb eller Centerpartiet.

Men det innebär inte att Sverige, som land är multikulturellt. Sverige är fortfarande ett ångestladdat land med sexualskräck, fredagsfylla, konflikträdsla, kontrollerad avundsjuka och en ohälsosam tro på auktoriteter. Där någonstans finns den svenska själen.

Jämfört med många andra länder är Sverige på efterkälken som multietniskt land. Med undantag för lite stenhuggare, finnar och italienare så har vi svenskar inte träffat så många andra människor tidigare. Så vi håller oss på vår kant. Det är väl så reptilhjärnan fungerar, kan man anta. Men sådant brukar gå över med tiden.

Hur ser då debatten ut?

Det är intressant att notera att en massa människor springer omkring och upprört viftar med armarna över förment "multikulti" – och samtidigt är tämligen ointresserade av att försvara det som man faktiskt skulle kunna definiera som en svensk och västerländsk samhällskultur. Demokratins djupare värden. Våra fri- och rättigheter. Rätten till privatliv. Rättsstaten. Och så vidare.

Det kan möjligen hänga samman med att det inte är utlänningarna som är problemet här. Svensk politik är nämligen ett mycket större hot mot vår frihet än knasiga religiösa lagar av fjärran ursprung. I vart fall i den praktiska verkligheten. Justitieministerns ignorans vad gäller rättsstatens värden är ett större problem än vad som sägs av en eller annan överentusiastisk iman vid fredagsbönen. Den byråkratiska apparaten utsätter varje dag människor för övergrepp som strider mot hela den västerländska demokratiska traditionen. Sverigedemokraterna är ett hån mot det kristet humanistiska kulturarvet.

Så det är kanske inte förvånande att folk hellre bygger hjärnspöken och jagar upp sig över sådant de inte omedelbart känner igen. Det är ju lättare än att ta tag i de frågor som faktiskt har något med verkligheten att göra.

Friheten, demokratin, rättsstaten, öppenheten och våra fri- och rättigheter måste alltid försvaras. Det gäller oavsett vem som för tillfället hotar dessa värden och varför.

53 kommentarer:

  1. "Kristet humanistiska kulturarvet"? Du är väl medveten om att vårt humanistiska kulturarv såsom demokrati, jämnställdhet, religionsfrihet, rättvisa mm är grundat på det hedniska, förkristna samhället och kulturarvet?

    För övrigt en bra artikel. Vill också passa på att tacka dig för det jobb du lägger ner på att skriva denna blogg, brukar alltid vara intressant, lärorikt och tänkvärt.

    MVH Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt korrekt, Kristendomen tillsammans med Romerska riket, är de två enskilt största katastroferna i mänsklighetens historia. Tillsammans har de orsakat förlusten av nära 1000-1500 års utveckling.

      Den Romerska Kyrkan är också ursprunget till kvinnoförtyck som en samhällsnorm.

      Radera
  2. Nu kommer hela SD's internet-stormtrupper hit för att raljera här, hota med att "sluta läsa din blogg" osv. Hur kan en så liten grupp vara så högljudda på internet? Har de varken jobb eller fritidsintressen? Och när ska de lära sig stava ordentligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller är det så att fler tycker så än vad du tror? Testa den möjigheten i en stilla tanke.

      Dessutom undrar jag hur det är med stormturpper...Var finns de egentligen?

      Man kanske kan säga såhär: De finns på anonyma bloggar - det enda ställe där man vågar uttrycka sin fria mening, precis det som HAX för övrigt månar om, hans kärnvärde (eller?).

      I alla andra media härjar, skulle jag vilja påstå, andra sk stormtrupper (om du nu gillar det begreppet. Jag gör det inte).

      Radera
    2. Jag skulle vilja säga att ditt raljerande i kommentarerna på den här blogginlägget talar för sig själv. I rest my case.

      Radera
  3. Att det finns problem med den invandringspolitik som vi för i Sverige är inte något som ett gäng SD'are har hittat på bara för att få uppmärksamhet.

    Att med breda och vältaliga penseldrag försöka täcka över detta genom att beskylla andra människor för att vara xenofober är inte särskilt konstruktivt.

    Nästa gång du är hemma i Sverige, ta en tur förbi en dygnet runt öppen mack och fråga ägaren hur det ser ut med den etniska bakgrunden för de som smiter från att betala för bensinen. Ta en tur förbi en ICA-handlare och fråga hur det ser ut med de som snattar i butiken. Åk en sväng förbi Skälltorpsskolan i Hisings Backa och lyssna på jargongen i uppehållsrummet. Ta del av Götebors kommuns budget för 2012 och se i vilka stadsdelar och hur mycket underhållsstöd som betalas ut.

    Nej, det här är inte alla invandrares fel och ännu en gång, nej - det hjälper inte ett dugg att svartmåla dem som kollektiv.

    Men innan du presenterar bättre och framförallt intellektuellt ärligare problemanalys och mer konstruktiva lösningar än vad SD gör så gynnar du bara dem med den här sortens inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är för att vi är xenofober som invandrarna blir tvingade till brottslighet, då de inte har några direkta andra utvägar att överleva på.

      Radera
    2. Jaha, Sharpless, nu har du visat dina analytiska kvalitéer.

      Radera
    3. Senaste gången jag besvärades av en invandrare rörde det sig om en person som tiggde pengar på gatan.

      Senast jag besvärades av en helyllesvensk rörde det sig om en folkpartist som med brinnande blick och frenetisk iver talade sig varm för att jag liksom alla andra medborgare skulle få min mobiltelefon förvandlad till en statlig spårsändare - med argumentet att sann liberalism inte hade råd med individuell frihet.

      SD är en samling hjärnslöa idioter som inte har förstått vart det särdeles största hotet mot landet och vår nationella identitet finns.
      Nämligen bland de övervintrade smygfascister som nu skådat ljusa tider i samtliga våra större partier - och därtill med den utmärkta syndabocken att de tvingas till dessa åtgärder av EU.

      Radera
  4. Jag tycker det är berättigad kritik, många SD:are tenderar att fokusera på vad de är emot och inte vad de är för. Och jag instämmer i att svenskar inte bör lägga sig i vad som sker i en moské, så länge det är lagligt. Och det är exempelvis lagligt att avråda någon att polisanmäla misshandel eller uppmuntra till månggifte, för att ta exempel från Uppdrag Gransknings moskégranskning, trots det hade så fruktansvärt många synpunkter på det av någon anledning. Men det är vår svenska moral, den bör vi värna om för vår grupp, men vi kan inte tvinga den på andra, vilket alltså inte enbart SD vill, utan de flesta, tror jag faktiskt.
    /kaisa olsson

    SvaraRadera
  5. Multikulturell tugget kommer från Tyskland från politiker som ville skapa acceptans för dom invandrare som fanns i landet.

    Det togs sedan över av fascisterna som idag äger begreppet (multikulti) och använder det jämte ordet kulturmarxister (t.ex är Hax i deras ögon kulturmarxist eftersom han är för fri invandring) som definition på alla som inte är fascister.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var deskriptivt.
      Jag är nyfiken på om du har någon egen analys?

      Radera
    2. Skriver Pucko nånsin en kommentar här utan att använda eller referera till fascism? Vekken tjôtrôv ...

      Radera
  6. Visst har hax rätt här. Men samtidigt är ju även sd ett uttryck för mångfald. Mångfald i åsikt. Hade det inte varit trist om alla tyckte likadant?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Spot on".

      Vi gillar olika, men inte SD och alla på Aftonbladets redation är etniska svenskar.

      När fick senast en riktigt schwungfull islamist ordet på Aftonbladets ledarredaktion? De som gillar olika alltså?

      Radera
  7. Lite sakupplysningar.

    I den internationella debatten har begreppet mångkultur kommit att betyda politiskt korrekt kulturrelativism i kombination med "white guilt". Det vill säga, alla icke västerländska kulturyttringar ska hyllas för att de är genuina, fina och värda att bevara. Samtidigt ska man förlöjliga, håna och "dekonstruera" traditionell västerländsk kultur. Även om mångkulturens åsiktspoliser pay lip service till fundamenta i västerländska fri- & rättigheter vägrar de att använda dessa för att kritisera företeelser i icke-västerländska kulturer som kränker dessa. I den härliga mångkulturen är dessa immuna från kritik från oss vita västerlänninar, och om vi skulle drista oss till att framföra sådan kritik avfärdas våra argument pga av att avsändarna är vita/män/kapitalister/osv.
    När mångkulturens apologeter ska försvara denna i en popversion lyfter de fram spännande maträtter, chica etniska kläder, konsthantverk, exotiska ritualer och danser. I denna värld av design-mångkultur finns det ingen änkebränning, hedersmord, barnmisshandel, prestigefixerat machovåld, osv.

    I de flesta västländer utanför Sverige har denna mångkultur sågats med fotknölarna i samhällsdebatten. Både Merkel, Sarkozy och Cameron med flera har offentligt tagit avstånd från mångkulturen som den beskrivits här. Det är bara i det provinsiella och lite efterblivna Sverige som man inte nått fram så långt. Utanför Sveriges gränser är det bara extremvänstern som fortfarande omfattar denna version av "mångkulturen".


    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, halmgubbar är bra att debattera mot.

      Radera
    2. Var ser du halmgubbar?

      Radera
    3. En sakupplysning.

      Rebecca och hans kollegor hos Robsten Avpixlat och alla andra nazisiter har sina politiska rötter i den tyska nazismen och dom sitter i Sverige på 5 procent av rösterna i Riksdagen med ett parti som inte klarar av att leverera kommunalpolitiker som kan läsa och skriva.
      Mig veterligen finns inget islamistiskt parti i riksdagen så vad som hotar oss andra 95 procent är en öppen fråga.



      Radera
    4. Visserligen skulle man kunna avfärda Micke som ett troll men jag tycker att det är mer intressant att se honom som ett symptom på hur sluten, dysfunktionell och kvävande den svenska samhällsdebatten är. Efter att Reinfeldt utplånade den svenska högern finns det idag inga krafter i samhället som bromsar den totala vindkantringen mot vänster. Debatten styrs idag av postmodern-neogramsci-extrem-media-kultur-vänsterns åsiktspoliser. Dessa debatterar aldrig i sak mot sina motståndare utan använder glåpord, social stigmatisering, utfrysning och nedtystning som debattmetoder. Om man i Sverige framför fakta och åsikter som är självklar mainstream center-right i England, Tyskland, Danmark, Finland, Norge, Frankrike, Holland eller USA blir man omedelbart nedkletad med epitetet nazist eller fascist. När Expo översatte Milleniumförfattaren Stieg Larssons politiska texter och gav ut dessa som bok på engelska noterade även den brittiska vänstertidningen The Guardian samma sak och sågade boken för dessa ständigt återkommande nazze-innuendo mot allt och alla. Micke är sååååå typisk svensk i sina debattmetoder.

      Radera
    5. Kan det sägas tydligare. Ju mer irriterad kritik och förnekelse om detta faktum som den nyttiga idioten Micke framför desto mer bevisas hur rätt Rebecca har i sin utblick över provinsiella ankdammen Sverige.

      /moonpool

      Radera
    6. Kan det sägas tydligare.
      ---------------------------------------

      Att du själv varje gång du öppnar käften här hos Egnell (vars fru du kallar kinesisk hora) eller annorstädes är helt oförmögen att svara i sak på något sätt kan inte sägas tydligare än du alltid gör själv.Det beror på att du är en klinisk idiot.

      Radera
    7. Du kallar ju alla här för debila/obildade/kliniska idioter eller rasister/nazister/breivikare. Som man ropar i skogen får man svar...

      Radera

    8. Jag fattar inte varför det är så viktigt för 5 procent nazister att dom ska framstå som folkpartister?

      Kan ni inte lika gärna rösta på Björklund i så fall om det viktiga är att inte vara det ni är?

      Radera
    9. Åter igen - Som man ropar får man svar.

      Radera
    10. Ok.Nazieterna i SD är egentligen Folkpartister som vill skapa en ariskt kristen monokultur utan kulturellt inflytande från ickeariska folk och man bör därför kalla dom för folkpartister.

      Känns det bättre nu gullet?

      Radera
  8. Hax har för vana att bli kolerisk när dimmorna blir för täta i rummet där han sitter och slår på tangenterna. Hax! Sverige har alltid varit ett tolerant land. Ända sedan 1436, då den tyske bergsmannen Engelbrekt, via sina uppror, fick oss att anta Arboga möte. Vi har aldrig varit feodala och vi har hållit oss ifrån envälde och diktatur under alla de här åren från 1436. Förutom lite envälde under 36 år (Karl XI, Karl XII och så lite Gustav III). Under de övriga åren från 1436 har vi haft en helt fantastisk maktdelning mellan de tre statsmakterna. D v s den lagstiftande, den regerande och den dömande. Riksdagen har under nästan hela tiden besatt stor klokhet. De har sett till att vi haft utb yte med om värden och att vi fått in nytt blod hela tiden. Till skillnad mot inskränkta danskar och kontinentalbor söder om Själland. Du borde läsa mer historia Hax! Exempel på framsyta lagar redan 1528 och 1650 är förbud mot tvångsgifte och lagstiftad rätt för barn födda utom äktenskapet, redan 1528. Den kloka riksdagen såg också till att vi fick in ett gäng valloner som hjälpte oss med stålframställningen. Allt var riksdagsbeslut och lagstiftat. Om att vi behövde hjälp med utveckling av landet var också något de gamla riksdagarna beslutade om Hax spara dina utbrott mot dina mellaneuropeskia komoisar i trakterna av Bryssel. Och så läser du på lite bättre. Men vänta till dimmorna skingrats. Läs på mellan puffarna HaX!

    SvaraRadera
  9. Fredagsfylla.... Nu ljuger du hax. Fredagsfyllan existerar i Hamburg, Luxemburg och London. Min tro är att den existerar i Bryssel också. Däremot har kotolikerna i ditt Belgien ett och annat för sig som kanske borde diskuteras. Som Roland Stoltz sa: Man ska inte kasta glas i skithus.

    SvaraRadera
  10. Det är intressant att notera att många garderobsnazister utger sig för att vara kvinnor på "interwebbet". Är man så frustrerad över bristen på insikt kring sin könsidentitet att man måste projicera sitt hat mot etniska grupper?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en medveten strategi för att få det att se ut som att den extrema dominansen av män blnd fascister och nazister inte är lika stor som bland extrema islamister.

      Ett sätt att vara pk för att använda deras eget debila språkbruk.

      Radera
    2. Matte och Micke bevisar ännu en gång hur hur dysfunktionellt det svenska debattklimatet är. Istället för att bemöta argument i sak bryter man mot Godwin's Law samt attackerar avsändarens kön. (Eller ålder, hudfärg, yrkesbakgrund, utbildning, etniska bakgrund eller något annat irrelevant som man kan försöka smeta ner sin motståndare med.)

      Radera
    3. Ah, herr Rebecca, jag tänker inte be om ursäkt för mitt elitistiska synsätt på medelsvensken, som för övrigt är synnerligen korkad och naiv, eller att argumenten från garderobsfascister inte är vatten värda och således meningslösa att bemöta. Det senare borde snarare du be om ursäkt för!

      Att det parti du förespråkar är fött ur den Svenska ny-nazismen är ett välkänt faktum, att sparka ut de medlemmar som slinter med tungan framför media eller andra publika sammanhang hjälper inte, ränderna kommer aldrig försvinna.

      Tyvärr måste jag ge Micke en poäng, han är nog sanningen på spåret...

      Radera
  11. Hax, det är konstigt att det ska dröja ända till nådens år 2012 innan du börjar se att det är problem med detta.

    Jag tycker att du tar upp många bra saker i din blogg, generellt. Du utgör en ok gren av en medborgarrättslig watch dog.

    Det som oroar mig är att du slår knut på dig för att inte se elefanten i rummet (jag tror inte jag behöver upprepa vad som sagts ovan, om du undrar vad jag syftar på. Läs och tänk.).

    Detta är oroande eftersom det ger en signal om att du har problem med din integritet. Du förefaller välja slutsats innan du gör analysen sedan analyserar du som fan läser bibeln - när det passar dig.

    Det är inte att ha integritet.

    Kan man - kort sagt - lita på dig?

    (Jag önskar att jag kunde det.)

    SvaraRadera
  12. Kan man - kort sagt - lita på dig?
    ----------------------------------
    Vad händer med dom du (ni) inte litar på?

    Hänger ni dom lyktstolparna som på 30 taket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte hur du kan komma på en så befängd tanke. Kanske är det så att du dömmer andra efter sig själv? Vad gör du själv när du förlorar förtroende för någon som du tidigare lyssnat på?

      Själv nöjer jag mig med att öka min skepsis och ha i bakhuvudet vad som sagts tidigare. Men det gör inte att jag slutar lyssna och fundera.

      Radera
  13. Elefanten i rummet är 5 procent fascister och nazister i riksdagen som vill inrätta en arisk fundamentalistisk monokultur i Sverige mot övriga 95 procents vilja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, elefanten i rummet är ett gäng apskallar som anser att ett fyra minuters böneutrop på fredgara är ett större hot mot svenska folket än faktum att staten i Sverige avskaffat medborgarnas rätt till ett privatliv i sin helhet.

      Och det rör sig inte om 5%. Snarare om man räknar i riksdagen, runt 70%.

      Radera
  14. Jösses "Rebbecas" poster är ju inget annat än välpolerad hatpropaganda. Det går inte att bemöta för det finns inga påståenden med substans.

    Det mest spännande tycker jag är att de svenska rasisterna intensivt förnekar att de är just rasister.

    SvaraRadera
  15. Helt orelaterat men iaf.
    Räls av stål med charta 77 från skivan hobbydiktatorn. Eurokrisen? Bodströmsamhället? Eller kanske bara allt som sker idag... lyssna på den och känn igen alltihopa. Keep up the Good work

    SvaraRadera
  16. Helt orelaterat men iaf.
    Räls av stål med charta 77 från skivan hobbydiktatorn. Eurokrisen? Bodströmsamhället? Eller kanske bara allt som sker idag... lyssna på den och känn igen alltihopa. Keep up the Good work

    SvaraRadera
  17. ... Danny Glover, Sean Penn och Kevin Spacey och deras ideologiska vänner fröjdas återigen över att demokratin segrat i Venezuela ...

    /kommunist=fascist

    SvaraRadera


  18. Jonathan Friedman, amerikansk professor i socialantropologi (tidigare verksam vid Lunds universitet), har sagt så här om mångkultur:

    ”Det är en fantasi, som inte ens är färdigtänkt, om att folk från olika delar av världen skall blandas ihop i något slags lyckligt samhälle. Det har aldrig funnits. De enda multikulturella
    samhällen i världshistorien har varit det man kallar för pluralsamhällen. Det brukar vara imperier eller kolonialsamhällen, där man importerar folk från andra delar av världen och sätter dem i speciella områden där de bor. Folk håller sig väldigt separata från varandra. Och det är vad som hänt i Sverige. Det är segregation som präglar vårt multikulturella samhälle.”

    SvaraRadera
  19. Se där pissnazisten använder mitt namn och adressen till min blogg för få det att se ut som att det är jag som postar hans pissinlägg.

    Kryp tillbaka till Censorn Robsten ocgh AvPissat och pissa i dom hörn du mutat in åt dig där och spara oss lukten till förmån för dom som uppskattar det där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äh, lägg ner nu Micke! Alla vet att du är schizofren...

      Radera



    2. Naziaset orkar inte trolla fullt ut.

      Det intressanta med ditt citerande av Friedman är att det främst understryker att du är en idiot då Friedmans citat visar att han inte gillar segregation medan du drömmer om upprättande av koncentrationsläger och utrotning av icke arier.

      Radera
    3. Micke drömmer om Barroso's bollar i munnen varje kväll. Du snackar så mycket goja, jag är inte ens arier, du verkar ha utgångspunkten att man är ett avskum när man inte tycker som du och svansar för dina åsikter. Hmm, det låter ju mer som nazism i mina öron...

      Robsten vet jag inte vad det är för något och avpixlat är en kass sida där det just hänger massa rassar och nazzar. Är det några fler gamla ärkerivaler du vill försöka klistra på mig? Tintin? Mussolini? Mangs?

      Micke ser på dig att du tänker Tintin-tankar!

      Radera




  20. du verkar ha utgångspunkten att man är ett avskum när man inte tycker som du

    ------------------------------

    Du är definitivt den dummaste jävel jag nånsin stött på på nätet.Det var du som inte kunde hantera att jag påpekande att Neil Farrage beter sig som ett svin i EU parlamentet.


    Jag skiter i om du är arier eller inte.Du är ett anonymt signaturlöst spammande svin oavsett vilket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker synd om dig. Varför känns det så nödvändigt att svara mig om du ändå skiter i svaret!?

      Ja just ja, du är en trollande syltrygg.

      Radera
  21. Ja jag förstår att du inte blev knullad av Assange heller.

    Vi gråter med dig.

    SvaraRadera
  22. Medborgarplatsen, Maxi-grillen imorgon kl 14:00?

    SvaraRadera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.