2012-04-03

Det börjar bli dags att fundera på EU-valet 2014...


De borgerliga partierna och socialdemokraterna är EU-kramare. Miljöpartiet har tonat ner sitt EU-motstånd och vänsterpartiet har lagt den tunga EU-kritiken i malpåse.

Av riksdagspartierna är det bara sverigedemokraterna som är uttalat EU-kritiska. Vill vi verkligen att de skall göra succé i EU-valet 2014?

Om man lämnar sverigedemokraternas sunkiga idéer åt sidan och ser på det här rent praktiskt – så vore det tokigt även ur ett EU-kritiskt perspektiv med (sd)-ledamöter i Europaparlamentet.

För det första är frågan om det svenska EU-medlemskapet – som (sd) vill upphäva – inte en fråga för Europaparlamentet, utan för riksdagen.

För det andra måste man bekämpa EU:s överstatlighet, demokratiska underskott och politiska klåfingrighet genom att spela spelet. (Sd) kommer aldrig att släppas in i matchen. De kommer att sitta och sura på bakre raden, tillsammans med ett antal andra främlingsfientliga ledamöter som ingen lyssnar på, tar på allvar eller samarbetar med. (Oavsett vad man tycker om att vissa partier hamnar i frysboxen, så är det så det går till i Europaparlamentet.)

Att rösta på (sd) om man är EU-kritisk kan alltså närmast få motsatt effekt – eftersom man då konkurrerar ut andra, som verkligen kan göra motstånd.

Vilka är då de andra, som skulle kunna göra motstånd? Och hur ser detta motstånd ut?

Vad man kan se hitintills, så är junilistan inte på banan. Då återstår piratpartiet.

Piratpartiet uttalar sig förvisso inte om ett svenskt EU-medlemskap som sådant. Men partiet är, i konkret handling, att betrakta som EU-kritiskt eller i vart fall tydligt EU-reformistiskt.

Piratpartiet vill demokratisera EU. Piratpartiet vill försvara de medborgerliga fri- och rättigheterna i EU. Piratpartiet vill öka transparensen i EU. Piratpartiet lär, i sitt nya program, komma att säga nej till euron. Och så vidare.

Det är kanske inte allt man kan önska sig. Men det drar helt klart åt rätt håll. Och jag tror att det finns en massa människor som vill se EU reformeras, utan att Sverige för en sakens skull lämnar unionen. De vill ha ett anständigt alternativ att rösta på.

Detta kan flyga. Men det börjar bli dags att fundera på hur trupperna skall formeras. Det får inte bli så att både Piratpartiet och Junilistan (båda partierna har gratis, distribuerade valsedlar i EU-valet 2014) splittrar rösterna så att inget av dem klarar spärren. Här bör man fundera på något slags fokusering eller samverkan för bästa resultat.

(Foto: Europaparlamentet)

8 kommentarer:

  1. Ja, ditt "aprilskämt" var inte så dumt egentligen... Det måste till någon samverkan mellan de EU-kritiska partierna.

    SvaraRadera
  2. Håller med föregående talare. Ett samarbete skulle gagna alla som vill se förändring.

    Alternativet: People's Front of Judea.

    SvaraRadera
  3. Ni kan ju samarbeta med SD. det skulle vara underbart att se dig och Amelia fortästta i parlamentet.

    Tillsammmans kan ni nog få mer platser å röster än var för sig.

    SvaraRadera
  4. Trots att du talar i egen sak...så har du nog rätt!

    SvaraRadera
  5. En röst på Piratpartiet eller Sverigedemokraterna är en bortkastad röst. Då är det bättre att rösta på något helt annat parti - även om man inte alls delar dess åsikter. Huvudsaken är alltid att man inte kastar bort sin röst. Därför kommer jag att rösta på vänsterpartiet eller moderaterna. För man vill ju inte kasta bort sin röst. Det är viktigt!

    SvaraRadera
  6. Jag förstår verkligen inte hur du som libertarian kan stödja PP i EU. De har tillsammans med de gröna fått igenom de mest drakoniska lagstiftningar vad gäller "klimat-mål". PP ligger som en matta åt de gröna.

    En röst på SD är självklar. SD sammarbetar just nu med DFP och kommer förmodligen då hamna i samma grupp som UKIP, alltså EFD. Det största EU-kritiska gruppen som faktiskt aktivt arbetar för att sätta stop för överstatligheten.

    SvaraRadera
  7. @Nils Nilsson

    SD och PP är i sak totalt oförenliga. PP är baserat på grundlag, medborgarrätt och konsekvens.

    SD vad jag har sett hittills är i de flesta fall för att avskaffa samtligt av detta. På ett sätt man måste vara moderat eller än hellre folkpartist för att övertrumfa.

    Senaste gången jag röstade i EU-valet blev resultatet två piratparlamentariker i EU. Jag tror jag gör likadant den här gången.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.