2011-11-11

Assange anlitar ökänd PR-tuffing

I dag har det meddelats att Wikileaks grundare, Julian Assange, kommer att bege sig till Sverige senast den 6:e  december. Det är en intressant nyhet, i sig. Länk»

Sedan blir det mer förbryllande. Assange har anlitat en riktig gammal PR-räv för att hantera sådant som har med detta äventyr att göra. Och det må vara hänt. Att Assange behöver lokal, svensk support har det redan förts lösa diskussioner om. (Även jag var ett tag på väg att bli indragen på ett hörn.)

Det som är förbryllande är vem Assange har valt att ställa mellan sig och pressen: Harald Ullman.

Ullman är en mycket erfaren och kunnig PR-man. Och vad jag kan förstå en rätt trevlig prick.

Men Harald Ullman är också spindeln i nätet i historien om den så kallade TV4-spionen på 90-talet. Länk»

Det handlade om hur bostadsjätten HSB kom i konflikt med TV4-reportern Bim Enström – som de tyckte avslöjade för mycket om dess förehavanden. Så man anlitade folk som till och med var inne på TV4:s redaktion och snokade i Enströms papper. Skandalen var total. (SR P3 Dokumentär har ett mycket intressant och underhållande program om detta.)

Här har vi en kille – Julian Assange – som vill sprida maktens hemligheter. För att hantera media och den svenska allmänheten hyr han in en PR-konsult. Och denne konsult – Harald Ullman – är alltså en person som är mest känd för att ha försökt få stopp på en obekväm, grävande journalist. En spin doctor ur den gamla (s)-sfären, som är expert på fula knep och på att begrava sanningen.

Säga vad man vill, men Assange upphör aldrig att förvåna.

Nåväl, nu är Assange tydligen mer eller mindre på väg till Sverige. Då gäller det att se till att allt går korrekt och rättssäkert tillväga. Och att Sverige inte får för sig något dumt, som att utlämna honom till USA. Wikileaks måste så småningom få den arbetsro som krävs för att organisationen skall kunna fortsätta sitt viktiga arbete.

24 kommentarer:

  1. 'Här har vi alltså en kille – Julian Assange – som vill sprida maktens hemligheter.'
    Han ska försvara sig mot sexuella brott.
    Vem bryr sig sen...'

    Han kan varit moraliskt skum och tveksam. Men när det är över spelar bara dömd/inte någon roll.

    Hur han gjorde kommer vara för nån biografist, andra skiter i.

    SvaraRadera
  2. "Och att Sverige inte får för sig något dumt, som att utlämna honom till USA"

    Exakt. Här är den centrala punkten. De flesta säger att Sverige aldrig skulle utlämna Assange till USA, det finns inte på kartan. Men betänk då att Sverige mer eller mindre oavbrutet sprungit USAs ärenden på sistone. UNESCO omröstningen. Över 100 länder röstade ja, drygt 50 länder avstod från att rösta och endast ett tiotal länder röstade nej. Gissa vilka länder som fanns bland denna extrema skara? Jo Sverige och USA..

    Underskatta inte de abnorma band som Bildt knutit till eliterna i USA. Jag är inte övertygad om att Bildt kommer låta bli att utelämna Assange. Officiellt får inte Sverige lämna ut Assange och Bildt inte lägga sig i. Men det är en stor skillnad på vad som officiellt får göras och vad som i praktiken kommer göras.

    SvaraRadera
  3. Ullman är ett mycket bra val. Han är väl insatt i fallet, och har en sällsam insyn i Sosseriet, som är djupt insyltat i den här härvan. Han är dessutom vice ordförande i City Polisnämnd. Och en väldigt skicklig PR-man förstås.

    SvaraRadera
  4. I'd pick Ullman any day of the week and twice on a Sunday.

    Insatt, skicklig, energisk och med koll på sosse-kotterierna som nitade Assange. Det var alltså inte CIA som satte dit Assange, utan en liten grupp störda bitterf***** inom det som en gång var arbetarrörelsen.

    SvaraRadera
  5. Tecen tyder på att fredagens uppgifter i media bör tas med en nypa salt...

    SvaraRadera
  6. Jag kan tvätta hans strumpor när han kommer.

    SvaraRadera
  7. Det sades ju att Assange skulle komma frivilligt, men den möjligheten har han ju inte eftersom rättsläget är att han ska överlämnas genom EAW. Då är det ju dumt att smita från sin husarrest genom att åka till Sverige...

    SvaraRadera
  8. Bra att han får en cheer-leader i Sverige. Då blir det lättare att koordinera demonstrationer utanför Tingsrätten osv.

    SvaraRadera
  9. Bra att han får en cheer-leader i Sverige. Då blir det lättare att koordinera demonstrationer utanför Tingsrätten osv.
    --------------------------

    Ja det är ju frågan om en cirkus.

    Inser nu att dom som tvättade strumpor åt honom sist är orsaken till att han blir tvungen att komma tillbaka för att svara på frågor om sånt som gjorde strumptvätterskorna så förbannade att dom gick till polisen.

    SvaraRadera
  10. Julian Assange tycks vara mentalt störd.

    Är det bara jag som fått den uppfattningen?

    /Paraflex

    SvaraRadera
  11. Nej inte han, däremot gjorde du det i ditt inlägg om negrer som klampar omkring på din mark.

    SvaraRadera
  12. Vilken jäkla soppa det här är.

    Vi har huvudpersonen Assange som uppenbart lider av en grav narcissistisk personlighetsstörning och uppför sig som ett svin mot sina groupies. (Därmed inte sagt att han gjort någonting olagligt)

    Vi har ett feministiskt nätverk som missbrukar sina mediajobb och lurar folk att skriva om sina trauman som en del i deras kampanj mot Assange.

    Vi har en åklagarmyndighet som beter sig allmänt virrigt, verkar skita i rättssäkerheten och läcker bevismaterial.

    Och nu gör Harald Ullman entré...

    SvaraRadera
  13. Anonym 17:37

    Betänk att allt du vet om Assange kommer genom den mediabild som flitigt sänds ut. Hur vet vi att han betedde sig illa mot tjejerna? För att åklagaren påstår så - det känns ju trovärdig...

    SvaraRadera
  14. @Johan

    På tal om EAW kan du eller någon annan förklara detta:

    'Carlos the Jackal' goes on trial in France

    Three other members of his organization, also accused in the bombings, are being tried in absentia: Johannes Weinrich and Christina Frohlich, both of whom Germany has refused to extradite, and Ali Kamal Issawi, a Palestinian who is reportedly on the run.

    Weinrich avtjänar ett livstids fängelsestraff i Tyskland. Fröhlich satt arresterad i Frankrike i 4 år men släpptes pga brist på bevis.

    Det intressanta här är ju inte deras skuld eller oskuld utan vad de är anklagade för. Enligt EAW ska ju "hemlandets" rättsväsende inte bedöma huruvida anklagelserna är riktiga eller ej utan endast om de faller under den EU gemensamma EAW lagen. Terrorism är definitivt en brottskategori som faller under EAW.

    SvaraRadera
  15. Så här skulle det vara: "Säga vad man vill, men Assange upphör aldrig att förvåna."

    Kanske dags att göra avbön? Jag vet precis vad hans avslöjanden om makten kommer att leda till. Och när såna personer vill vara mina vänner så ber jag allra hövligast att få tacka för kaffet.

    SvaraRadera
  16. Harald Ullman, som i Ullmans PR? Var på ett seminarium i Visby i somras med honom. Han förlät alla kvällstidningar som jagat honom, för att kasta skulden på morgontidningarna, som inte deltog i seminariet.

    Kanske inte så tufft.

    SvaraRadera
  17. e/LD sa:

    "Kanske dags att göra avbön? Jag vet precis vad hans avslöjanden om makten kommer att leda till. Och när såna personer vill vara mina vänner så ber jag allra hövligast att få tacka för kaffet."

    För att rädda ditt skinn?

    SvaraRadera
  18. @ProfessorPelotard

    Det får väl anses vara mycket sakliga skäl till frånvaro att man sitter fängslad i ett annat land.

    Enligt normala rättsprinciper borde en dom förkunnad mot någon som varit giltig frånvarande kunna hävas och en ny rättegång får göras.

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  20. Anonym @ 12 november, 2011 17:37

    Man får väl ändå komma ihåg att Assange var här just på grund av det starka källskyddet i den svenska grundlagen.

    Att han då drabbas av källskyddets avarter i form av polisläckor kan ju tyckas ironiskt, men rätt.

    SvaraRadera
  21. @Anonym

    "Vilken jäkla soppa det här är."

    Instämmer. Assange är förmodligen på många sätt en klassisk tölp. Det är inte straffbart i sig - även om det i Sverige numera går att få folk arresterade på de mest befängda vis.

    En av målsdrivarna är expert på att nyttja lagen för perspektivet personlig vedergällning, och har bloggat om hur man nyttjar lagen som hämndverktyg riskfritt.

    Men det mest graverande är att Svea Rikes rättsväsende i dag lider av så pass allvarlig personlighetsklyvning att tre åklagare utifrån lagens råmärken kan göra så pass fundamentalt olika tolkningar på vad lagen säger om att ett ärende borde vara åtalbart eller ej.

    Det finns så att säga inga förtroendevotum att dela ut till någon i den här soppan, men det som förtjänar den största skrapan är vår förvirrade lagstiftning.

    SvaraRadera
  22. Skrivet av en styrelseledamot i Svenska PR-företagen:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/pr-konsulter-bor-tacka-nej-till-assange_6635700.svd

    /Johan

    SvaraRadera
  23. @Johan

    ...vilket föranledde mig till att tvivla på den värde kommentatorns sunda förnuft.

    Det har i Sverige funnits åtskilliga mediadrev - så till den milda grad att man i efterhand häpnat när man läst fakta onyanserat av det "allmänna media" inledningsvis sagt - och man undrar över att en enbart engelsktalande person åtalad för allvarliga brott som kommer till sverige (varom han tydligen vet mycket litet) - anställer en konsult för att hjälpa honom tolka folket och presentera sin bild av händelserna?

    Jag får konstatera att Svenskens minne är kort - eller har man redan glömt före detta BP-chefen med sitt uttalande om "We're on the side of the little people" som gjorde sig helt omöjlig i USA på grund av att han missat att talet om "småfolket" inte går hem annat än i Sverige?

    Där kulturella skillnader finns av den graden bör en förnuftig människa finna en expert.

    Och är det en sak Assange faktiskt är expert på så är det informationshantering. Han är smart nog att denna gång, när han kommer hit som anklagad, hitta en person som ser till att han åtminstonde inte ovetandes förolämpar hela svenska folksjälen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.